Ligustrum ovalifolium, ptačí zob 20-50cm, kontejner 1,5l
Detailní popis produktu
- Původ: Japonsko
- Velikost: střední
- Tvar: vzpřímený
- Běžná výška: 2 – 4 m
- Běžná šířka: 1,5 – 3 m
- Barva listu: temně zelená, na podzim nafialovělá
- Listy: vstřícné, lesklé kožovité, kopinaté, 6 cm velké, tupé až špičaté, celokrajné
- Barva květů: bílé
- Doba kvetení: květen - červenec
- Stanoviště: slunné
- Okrasný: listem, květem, plodem, habitem
- Nároky: propustná živná půda, je plně mrazuvzdorný do -29°C
- Celkový popis: středně velký opadavý keř dorůstající do výšky do 4 m. Větvičky jsou rovné, relativně tenké a štíhlé, v mládí se světlehnědou kůrou s nazelenalým nádechem. Starší větvičky mohou mít kůru téměř černou, nebo našedlou. Uspořádání listů je vstřícné nebo po třech v přeslenech. Listy jsou řapíkaté, kopinaté, celokrajné a z obou stran lysé. Na lícní straně temně zelené, na rubu světlejší s výrazným středovým žebrem. Na podzim listy získávají nafialovělou barvu. Listy v zimě opadávají. V mírných polohách nebo při mírných zimách opadají až na jaře při rašení pupenů. Od května rozkvétá drobnými bílými květy uspořádanými ve vzpřímených vrcholových latách v délce kolem 6 cm s nepříjemnou vůni. Plodem je až 8 mm velká, téměř kulovitá lesklá černá bobule s fialovohnědými semeny. Dužina uvnitř plodu byla v minulosti díky své sytě červené barvě používána k dobarvování červeného vína. Bobule dozrávají na konci léta v srpnu a září. Jsou hojně vyhledávanou potravou ptactva. Díky tomu získal keř lidový název ‚Ptačí zob’. Dobře roste na slunci i v polostínu, ve stínu má řídké olistění. Všechny druhy jsou málo náročné na půdní podmínky, ale nejlépe jim vyhovuje vlhká, propustná živná půda. Nesnášejí přemokření. Řez provádíme v předjaří i během vegetace
- Využití: nejpoužívanější dřevina na stříhané, tvarované i volně rostoucí živé ploty, vhodný jako podrost pod vyšší stromy. Velice dobře plní maskovací funkci
Doplňkové parametry
Kategorie: | Listnaté keře |
---|---|
Hmotnost: | 2 kg |
? Druh: | stálezelný keř |
? Balení: | kontejner |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář