Cydonia oblonga kdouloň 'Leskovacz', výška 30-40cm, kontejner
Detailní popis produktu
- Nabízený kultivar: rozvětvený keř, výška 30-40 cm, kontejner o objemu 3 l
- Původ: Asie
- Velikost: střední až vysoký
- Tvar: vzpřímený
- Běžná výška: 2 – 3 m
- Běžná šířka: 2 – 3 m
- Barva listu: tmavě zelená, na rubu šedě plstnaté
- Listy: podlouhlé, vejčitě eliptické, 4–10 cm dlouhé, plstnaté
- Květy: bělavé až jemně růžové
- Doba kvetení: květen - červen
- Plod: tvrdý, aromatický, kulovitý, průměrně 9–12 cm, žlutozelený později žlutý, plstnatý
- Stanoviště: plně slunce až polostín
- Okrasný: květem, listem, plodem, habitem
- Nároky: vlhká, propustná, hlinitá, vápenitá půda, je plně mrazuvzdorný od -24°C až -29°C
- Celkový popis: široce rozložitý hustý keř s kulovitými až oválnými korunami dorůstající výšky do 3 m. Mladé výhony jsou bělavě plstnaté až žlutozelené. Listy jsou střídavé, podlouhlé, tmavě zelené, na rubu šedě plstnaté až 10 cm dlouhé. V květnu vykvétají vonné bělavé až jemně růžové pětičetné květy velké v průměru až 5 cm. Plodem jsou spíše kulovité tmavě žluté plstnaté aromatické malvice, které mají v průměru 9–12 cm. Dozrávají před většinou ostatních odrůd na přelomu září až října. Tvrdé kdoule nelze pojídat jako syrové ovoce, lze použít jako aromatická ozdoba v místnosti, nebo je babičky dříve ukládaly mezi prádlo pro odpuzení molů. Největší využití mají však převážně k dalšímu zpracování, zejména k výrobě rosolů, džemů, marmelád, křížal, želé, nebo je můžeme oloupat a pražit, péct nebo vařit. Jejich silná vůně je předurčuje k přidávání do jablečných koláčů a džemu, aby se zlepšila jejich chuť. Jsou šťavnatější než většina ostatních odrůd. Stanoviště volíme plně osluněné až polostín s propustnou, vlhčí, hlinitou, případně vápenitou půdou. Řez provádíme v předjaří. Je samosprašná
- Využití: jako solitera, vynikne i ve smíšených výsadbách
Doplňkové parametry
Kategorie: | PŮVODNÍ JEDLÉ STROMY A KEŘE |
---|---|
Hmotnost: | 3 kg |
? Balení: | kontejner |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář